We hebben een persuitnodiging gekregen van onze goede foodbuddies Charlen en Vinnicent om kennis te maken met een nieuwe food experience in samenwerking met Cervena, Les Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE), METRO en PR bureau Phibo Press Communication.
Het is een persevent van 3 dagen. We hadden geluk dat we één van de drie events konden bijwonen. Hieronder het 3 daagse-programma.
Maandag 13 maart was het te doen bij L’Amandier in Genval met chef Martin Volkaerts.
Dinsdag 14 maart, was het de beurt aan Apriori in Haaltert met chef Kristof Coppens.
Woensdag 15 maart eindigt het persevent in Vous lé Vous in Hasselt met chef Giovani Oooster.
Bij het binnenkomen werden we vriendelijk ontvangen door de gastvrouw Carla en vervolgens maakte we kennis met Philip Bossuyt van het PR bureau Phibo Press Communication. Een zéér vriendelijke meneer 🙂
Alle gasten werden ingedeeld volgens een thema, namelijk een “boerderij” waar Cervena herten leven. En uiteraard kregen wij een mooie prosecco als apertief en konden wij kennismaken met andere gasten.
Wij kregen de eer om aan tafel te mogen zitten met de voorzitter Steven Dehaeze (JRE), Jan Van den Abbeele (Cervena), Ward Verberck (METRO), Christophe De Beer (METRO) en de cameraploeg.
Klein woordje uitleg over Cervena vlees.
Cervena vlees is hertenvlees afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Maar wat maakt het vlees zo anders?
De herten leven in de vrije natuur en niet in gevangenschap. En dit heel hun leven lang.
Ze worden niet ouder dan 3 jaar en dus jong geslacht.
Omdat ze in de vrije natuur leven, hebben de dieren ook niet echt te kampen met stress, wat maakt dat ze een andere smaak, iets meer mager van karakter.
Ook krijgen de herten geen groeihormonen en leven zij eigenlijk enkel op gras en groen van de natuur. Hun voeding wordt wel bijgestaan met hooi, omdat er in de winter een kans bestaat dat zij niet voldoende gras of groen kunnen vinden.
Cervena vlees is ook helemaal niet vet wat het ook heel bijzonder maakt. De achterliggende oorzaak? De herten creëeren geen vet tijdens de winter, maar een dikke vacht, wat maakt dat het vlees minder vet bevat dan de meeste vleessoorten. Cervena vlees is ook heel snel verteerbaar.
Cervena vlees is dus zeer licht en lekker van smaak. Wij kennen hertenvlees van een goede winterse stoofpot, maar Cervena vlees is vooral bedoeld om in de lente-zomer tijd te eten. Een hele verandering, maar zeker de moeite, en hopelijk zien we dit meer tevoorschijn komen op de menu’s van restaurants!
Cervena vlees is voorlopig enkel verkrijgbaar bij Metro voor de zelfstandigen. Hopelijk kunnen we deze in de toekomst klaar maken in onze keuken.
Aan tafel werd een fingerfood geserveerd in een vorm van een snor, wat leuk 🙂 en een amuse van aardappel. Heerlijk!
De eerste bereiding met Cervena was de gerookte Cervena, sushi rijst, sojabonen en hijiki (gedroogd Japans zeewier).
Zéér mooi gepresenteerd. Mooi dun gesneden gerookte Cervena , de sushi rijst was heel goed gemaakt. Genoeg zuur en top gegaard.
Voor het voorgerecht kregen we een beleider van Père et Fils chardonnay viognier 2015.
Het voorgerecht was een tartaar van Cervena met ijs van gerookte paprika, postelein, geroosterde pijnboompitten en Griekse yoghurt.
Na het voorgerecht kregen wij een speech van de voorzitter van de JRE Steven Dehaeze en vervolgens gaf Jan Van den Abbeele een kleine uitleg over Cervena, van waar de naam afkomstig is, van waar het komt enz. Deze gaan we op het einde van deze blog even kort samenvatten.
Begeleider bij ons tussengerecht was het een Afortunado Verdejo 2015. Het tussengerecht was een stukje schelvis, aardappel met koningskrab, schaaldieren boter met dragon en venkelsalade.
Topgerecht, vis perfect gebakken, de saus was hemels en de aardappel met koningskrab was zéér smeuig.
Laatste begeleider van de avond was een rode wijn, Lagares Crianza 2012, cabernet sauvignnon.
Als hoofdgerecht kregen wij een Cervena bout met waterkers, Portobello en gerookte melk.
Verrassend lekker, doordat het vlees geen of toch bijna geen vet bevat was het helemaal niet zwaar en heel makkelijk verteerbaar.
Kristof kwam zelf aan tafel om een pré dessert te serveren. Een merenque van roos en voor een leuke touch is er gespeeld met stikstof (zie facebook van Steven 🙂 )
We kregen als dessert een creatie van banaan met gecarameliseerde suiker, gezouten caramel, witte chocolade en chocolade taart.
Heel lekker, dit was onze eerste keer dat we een dessert met banaan kregen op restaurant. Wel top.
Bij de koffie is het hier ook feest met de friandises.
Mooie doos met macarons, madeleine, citroentaartje, creme brulee en een leuke pudding op basis van coco THE END.
We hebben heel lekker gegeten bij Apriori en heel veel bijgeleerd over Cervena. Als we naar de Metro gaan en we zien Cervena liggen gaan we dit thuis zeker eens klaarmaken.
Nog eens bedankt aan Charlene, Vincent, Steven, Jan, Philip, Ward, Christophe, Kristof en heel de Apriori team.
#Foodspotted
www.cervena.be
www.jre.be
www.metro.be
http://www.a-priori.be