Deze keer reden we richting Limburg, vaak ook wel de hoofdstad van de smaak genoemd hier in België. We hadden veel goede recensies over De Kristalijn gehoord en paar mooie artikels gelezen op de site van Frank aka Be-Gusto.
Het restaurant is gelegen naast de Spiegelven Golfclub in Genk en wie na een geweldig dinner wilt overnachten kan het perfect want hotel Stiemerheide ligt er ook vlak naast.
Het restaurant lijkt op een kubus en heeft rondom grote ramen zodat iedereen van het mooie uitzicht kan genieten tussen alle seizoenen door. Ook heeft het restaurant een open keuken.
We werden zeer vriendelijk ontvangen door de maître en we kregen een mooie tafel voor de keuken. Perfecte plaats, we konden de hele avond in de keuken kijken en zien hoe ze hier te werk gaan.
Eens plaats genomen kwamen er direct al een paar amuses op tafel.
Bruschetta met anjovis en zwarte olijven.
Een krokantje met curry
Smaakbommetje met structuren van paprika
Mossel à la De Kristalijn
En om de reeks amuses te eindigen kregen wij nog een zeer heldere bouillon soep met uit, gebrande ui en knolselder
Echt zalig om te beginnen. Zoveel lekkers, de toon is gezet!
Op naar het menu!
Als voorgerecht kregen wij gemarineerde bio zalm met quinoa, wortel, koolrabi en gele biet.
Zéér mooie stukken bio zalm en super vers. Enkel door de pure smaak van de zalm was het al een topgerecht geweest. De combinatie van de groenten maakt het gerecht helemaal af. Zachtheid van de zalm en de bite van de groenten.
Voor het volgende voorgerecht gaan we verder in de zee.
Een stuk zeeduivel met courgette, parmezaan, couscous, groene tomaat en harissa.
De vis was zeer goed van cuisson en de groentjes waren knapperig en goed van smaak. Enkel de saus van parmezaan vonden we een klein beetje te overheersend.
Het tussengerecht was langoustine en gelakte varkensnek met aubergine, paksoi, paprika, gado gado en groene curry.
Deze was echt een topper. Surf and Turf, de langoustine was heel mooi van grootte en van binnen was het nog een beetje glazig. Perfect gebakken. De gelakte varkensnek was zo mals en zo goed op smaak.
Als hoofdgerecht kregen wij de boederijkip met pompoen, beukenzwammetjes, groene olijf en dragon.
Kip zie ik niet zo vaak op de kaart staan bij veel restaurants. Het is ook een moeilijk product om te bereiden. Kip droog snel uit en wordt snel taai. Misschien is het de reden waarom veel chefs niet met kip werken. Vond het zeer gewaagd en zeer benieuwd.
De boederijkip was ook een topper. Het stuk vlees was totaal niet droog, het was zeer sappig. We vonden het ook leuk dat we het vel kregen. Mooi krokant gebakken. Kippenvel is heel lekker. Wat ook leuk was was dat we nog een side dish kregen bij de kip, een stukje gemarineerde kippenvleugel die we perfect met onze handen konden opeten.
Hier in De Kristalijn hebben ze een zeer jong team. Ze werken allemaal vol met passie. Chef Koen Somers heeft alles goed onder controle in de keuken. De chef staat aan de warme kant en bakt ook het vlees/vis en dresseert samen met zijn team. Echt mooi om te zien.
Op naar het dessert. Cheesecake met blauwe bessen, kokos en macadamianoten.
Wij zijn verzot op cheesecake, we keken echt uit naar het dessert.
Het dessert had onze verwachtingen volledig vervult. Totaal niet verwacht hoe goed ze hadden gespeelt met de producten. Het zure en zoete was mooi in evenwicht. We kregen bij het dessert ook nog eens een side dish. Altijd leuk^^
Had gelezen dat ze hier bij de koffie of thee smoutenbollen serveren. Nog nooit gehad bij onze vorige ervaringen bij andere restaurants. Deze keer zou de eerste keer zijn. Ik vooral keek er super hard naar uit.
Voor beide koffie genomen en het feest kon beginnen hier in De Kristalijn. De friandises waren volledig verschillend dan andere restaurants. De meeste geven gewoon een stukje cake en wat praline. Daar hebben wij een hekel aan. Is zeker not-done voor een sterrenrestaurant.
Hier kregen wij een cake met daarop van mango en passievrucht, huisgemaakte truffel en bokkenpootjes.
Een après dessertje: fantasie van banaan.
Ik was aan het panikeren dat ze geen smoutenbollen meer gaven voor bij de koffie want alles lag al op tafel. Maar ineens zag ik de goudgebakken smoutenbollen richting ons komen en ze waren echt hemels lekker. De bloemsuiker bleef op tafel, zodat we de hoeveelheid zelf konden kiezen. Wij zijn echt fan van kermiseten. Top Top!
Restaurant Kristalijn is vanaf het binnen rijden op de parking tot het buiten gaan een hele leuke belevenis. Ze zijn hier vriendelijk en gastvrij. De maître komt af en toe naar ons om te vragen of alles oke was. De chefs in de keuken werken allemaal met een glimlach en bij het buiten gaan van het restaurant kwam chef Koen persoonlijk ons een hand geven en vroeg hij ook nog of alles oke was. Niet veel sterrenchefs doen dit nog hoor. Echt chapeau en nog eens bedankt voor alles. We keren zeker terug!
#FoodSpotted
Restaurant De Kristalijn
Wiemesmeerstraat 105
3600 Genk
www.dekristalijn.be
Foodspotted score:
Food: 16/20
Service: 8/10